БЕРЕГИНЯ

Інформаційно-аналітичний ресурс
«Вірте в дива! І вони траплятимуться!»
Історії Краса і здоров'я

Моя дитина – із пробірки!

Планування вагітності – питання індивідуальне і дуже делікатне. Вважається, що у здорових сімейних пар вагітність повинна наступати протягом року чи двох у результаті постійного статевого життя без контрацептивів. При цьому в Україні сьогодні кожна третя сімейна пара стикається з проблемою безпліддя. І найбільш ефективною методикою його лікування вважають ЕКЗ – екстракорпоральне запліднення (тобто запліднення «у пробірці»).

Розповісти нам, що таке ЕКЗ, які особливості його проведення і, власне, які ж то діти «із пробірки», погодилася киянка Наталія М., яка пройшла три спроби екстракорпорального запліднення і в результаті народила синочка.

Наталю, чому ви вирішили вдатися до екстракорпорального методу запліднення?

– До народження свого малюка я йшла довгих 10 років. Нам із чоловіком ставили безпліддя неясного ґенезу (і в нього, і в мене загалом все було зі здоров’ям добре, та завагітніти не виходило). За цей час на собі я випробувала чимало чого: кожного року ми в парі здавали купу дорогих аналізів, ходили на консультації з різними фахівцями. Під загальним наркозом мені робили гістероскопію, потім діагностичну лапароскопію, прохідність маткових труб перевіряли методом гістеросальпінгографії. Разів з десять мені робили інсемінації (коли сперму чоловіка вводять безпосередньо в матку, щоб уникнути взаємодії сім’яної рідини з можливими атитілами в моєму організмі). Я лікувалася голковколюванням, п’явками, відвідувала святі місця і постійно просила у Бога дати нам маля. Та лікарі розводили руками: і вони, на жаль, можуть далеко не все. Тому й порекомендували вдатися до ЕКЗ.

– Що таке ЕКЗ?

– Процедура ЕКЗ полягає в тому, що запліднення проходить не в організмі жінки, а поза ним – «у пробірці», а через декілька днів ембріон чи два переносяться в матку. У Європі вперше таку процедуру виконали ще в 1978 році.

Сьогодні причини безпліддя у сімейній парі поділяють порівну між чоловіком та жінкою. (Для прикладу, колись безпліддя вважали переважно жіночим захворюванням).

У жінок найчастіше безпліддя обумовлене або ендокринним фактором (біля 40 %, проблеми з овуляцією, полікістоз яєчників, ендометріоз тощо), або трубним (біля 60 %, непрохідність маткових труб або їх відсутність). У чоловіків безпліддя може стати результатом запальних процесів (наслідок – погана спермограма з недостатньою кількістю активних сперматозоїдів у сім’яній рідині), варикоцителє (розширені вени сім’яного канатика) чи інші причини. ЕКЗ рекомендують також при імунологічній несумісності сімейної пари, а також якщо не вдається з’ясувати причину безпліддя (так зване безпліддя неясного генезу), що, власне, і було у нас із чоловіком.

При цьому пацієнтам рекомендують різні протоколи проведення ЕКЗ – «короткий» та «довгий».

Що з цього приводу кажуть лікарі?

Як прокоментувала лікар акушер-гинеколог Обласного центру планування сім’ї та репродукції людини у Харкові Оксана Анатоліївна Ольховська, найчастіше пацієнтам рекомендують так званий «довгий» протокол, під час якого між 19 та 23 днем менструального циклу жінці вводять препарат, який повинен підготувати жіночий організм до подальшої гормональної стимуляції.

З початку нового менструального циклу жінка починає приймати препарати, які сприяють стимуляції росту фолікулів. Це відбувається тільки під строгим ультразвуковим та гормональним контролем лікарів. Коли фолікули (переважно їх більше 5) виростають до певного розміру, проводиться їх пункція (тобто висмоктування яйцеклітин спеціальною голкою). Тривалість такої операції зазвичай не перевищує 10-15 хвилин і не вимагає перебування у стаціонарі. Одразу після пункції відбувається запліднення отриманих яйцеклітин. Через кілька днів 2-3 ембріони переносяться в матку, де вони повинні прикріпитися до ендометрію (внутрішньої слизової оболонки матки). Через два тижні жінка здає аналіз крові на вагітність (ХГЛ – хоріонічний гонадотропін людини, який при позитивному результаті має бути вищим за 5).

Ембріони, які залишилися, за бажання пацієнтів, можуть заморозити (кріоконсервувати). Це дає можливість за необхідності проводити наступні спроби запліднення з меншим навантаженням на жіночий організм (без стимуляції яєчників, що унеможливлює їх гіперстимуляцію).

«Короткий» протокол переважно вибудовується без першого «блокуючого» етапу.

– Наталю, ви ЕКЗ проходили в короткому чи довгому протоколі?

– Перший раз ЕКЗ я проходила в «короткому» протоколі, вдруге вирішила спробувати ЕКЗ у природному циклі, тобто без стимуляції яєчників, і тільки за третьої спроби у «довгому» протоколі я завагітніла. Прижився один ембріон із двохhttps://myecobaby.com.ua/eko-v-estestvennom-cikle/.

Сидячи під кабінетом лікаря, неодноразово чула, як дівчата бояться гіперстимуляції яєчників. Та для мене найважчим кожного разу виявлялося чекання: спочатку ти чекаєш дозрівання достатньої кількості яйцеклітин (колеш уколи в живіт, а яйцеклітини можуть і не дозріти, або їх буде мало, або вони будуть поганої якості). Далі чекаєш, чи заплідняться яйцеклітини. Потім – чекаєш, коли тобі їх зможуть підсадити. І вже після цього у жінки має бути максимальна витримка – вичекати два тижні до того часу, коли можна буде здати аналіз крові на визначення вагітності (ХГЛ). Чесно скажу, для мене цей етап завжди був найважчим, бо вже після першого дня підсадки хочеться робити тести на вагітність, які, зрозуміло, у цей час нічого показати не можуть. Скажу навіть більше, коли після третьої спроби ЕКЗ я через два тижні здала кров на ХГЛ і результат був значно вищий за 5 (тобто я вже точно була вагітна), мої тести на вагітність нічого не показували, і тільки через п’ять днів на них ледь-ледь стало видно другу смужку.

Тому раджу дівчатам, які збираються робити ЕКЗ, набратися терпіння! І не мучити ні себе, ні оточуючих. Після підсадки деякі лікарі радять тиждень полежати або принаймні вести надзвичайно спокійний спосіб життя, носити себе, мов «кришталеву вазу». І варто до цього прислухатися. У цей час краще не сидіти за комп’ютером, а перечитати книги, які давно вас чекали. І повірте мені, через два тижні ваш ХГЛ буде позитивним!

– Як підготуватися до ЕКЗ?

– Насамперед лікарі повинні надати висновок про те, що сімейна пара не може зачати й виносити маля звичайним шляхом. Для цього дружина повинна відвідати гінеколога-репродуктолога (взявши із собою графіки базальної температури, рентген маткових труб, результати аналізів на гормони тощо), а потім разом із чоловіком здати всі необхідні аналізи. Це перш за все аналізи крові на СНІД, сифіліс, збудник гепатиту В (здаються і чоловіком, і дружиною), мазок на ступінь чистоти піхви та різні інфекції (особливо хламідіоз), аналіз сперми чоловіка. Про інші додаткові обстеження розкаже лікарhttps://myecobaby.com.ua/kakim-dolgen-byt-seks/.

Щоб спробу ЕКЗ зробити максимально успішною, за два місяці до того варто почати вести здоровіший спосіб життя: не палити, не вживати спиртні напої, не відвідувати сауну, солярій, басейн, не купатися у відкритих водоймах, не нервуватися, правильно харчуватися і не допускати фізичних перевантажень.

Технології, які застосовуються для штучного запліднення в Україні та в усьому світі, практично ідентичні. Та сьогодні із сумом доводиться констатувати, що в деяких вітчизняних клініках екстракорпоральне запліднення поставлене на потік. Під кабінетами лікарів чекають і зовсім молоденькі дівчатка, і жіночки, яким вже за 40. Тільки зустрівшись із проблемою безпліддя так би мовити «лоб в лоб», розумієш, наскільки вона масштабна в нашій країні. Як би хотілося, щоб наша держава фінансувала хоча б першу спробу ЕКЗ, як це робиться в багатьох європейських країнах!

В одній статті я прочитала таке: буцімто «зараз все легко, у жінки беруть яйцеклітину, спермою чоловіка її запліднюють і ембріон поміщають у матку. Чекаємо дев’ять місяців і, вуаля, – ви маєте дитину!»

Легко? Люди, схаменіться! Мене, мабуть, зрозуміють тільки ті, хто вже проходив таку процедуру. Вона надзвичайно складна у виконанні: для неї потрібне найсучасніше обладнання, найновіші технології, праця найкваліфікованіших працівників. А при цьому шалена витримка, досить міцне здоров’я і довіра лікарям самої жінки! І тільки 40 % жінок зможуть завагітніти (тобто у них ембіони приживуться і будуть розвиватися далі), тобто тільки сорок жінок зі ста, а фактично, це лише кожна третя жінка або, як кажуть лікарі, для позитивного результату орієнтовно треба три спроби ЕКЗ.

А далі це маля треба виносити, часто, пролежавши в лікарні на збереженні чи два місяці, чи три, а то й більше. А потім народити дитинку шляхом кесаревого розтину, бо ЕКЗ – відносна рекомендація до нього. І це виходить, легко? Той, хто каже, що «дитина з пробірки» – це легко, або несповна розуму, або абсолютно не знає, про що говорить. А додайте до цього ще й те, що ЕКЗ досить дорога процедура, тому часто для неї сім’ї збирають гроші роками, багато в чому себе обмежуючи.

– Скільки сьогодні коштує ЕКЗ?

– Повна процедура ЕКЗ доволі дорога. Орієнтовно біля п’ятдесяти тисяч гривень. Зазвичай половина її вартості – це ліки. Деякі вітчизняні клініки зазначають ціну від 20-22 тисяч гривень, та варто звертати увагу на те, що ліки туди не входять, а тому відразу ціна виростає вдвічі. І хоча ціна в Україні на ЕКЗ набагато дешевша, ніж у Європі, однак і дохід українців порівняно з європейцями набагато менший. Тому деякі клініки практикують так зване економне ЕКЗ: коли жінці не стимулюють яєчники, а забирають і запліднюють одну-єдину яйцеклітину у звичайному циклі. Зрозуміло, що від того, що вона буде одна і шансів завагітніти (тобто що вона вдало прикріпиться і почне розвиватися) значно менше. Після першого невдалого ЕКЗ, я теж робила запліднення у звичайному циклі. І хоча воно мені обійшлося втричі дешевше, та й позитивного результату не дало. Тому, фактично, я зробила три спроби ЕКЗ і тільки з третього разу завагітніла (прижився один ембріон із двох).

До речі, в Україні діє й безкоштовна програма ЕКЗ. Хоча кожного року вона фінансується по-різному, і загалом квоти по ній мізерні. Я також збирала документи на безкоштовну спробу, але комісія на неї мені згоди не дала.

– А хто може на неї претендувати?

– Жінки від 19 до 40 років, у яких все нормально з яєчниками, але є непрохідність маткових труб або вони взагалі відсутні, наприклад, після декількох позаматкових вагітностей. Головна умова, щоб не було ендокринних захворювань. Ось ця досить вузька група жінок і може претендувати на можливість першої безкоштовної спроби запліднення.

– Як до ЕКЗ ставиться церква?

– Серед священнослужителів є різні думки з приводу запліднення у пробірці. Священики такі ж люди, як і всі, і, звісно, можуть мати свою думку з цього приводу. Та рішення – робити чи ні ЕКЗ – має бути тільки за сімейною парою! Так, звісно, стоїть питання про те, що коли у жінки визріває багато яйцеклітин, їх запліднюють і далі не використані ембріони можуть заморозити, щоб  згодом пара могла вдатися до кріопротоколу. Та питання етики, як на мене, в цьому випадку дуже відносне. У багатьох європейських країнах священикам дивно чути, що ЕКЗ – це гріх. А в Україні це питання активно обговорюється церквою. Я переконана в одному, що на все воля Божа! Навіть на ЕКЗ! Бо комусь щастить завагітніти з першого разу, а хтось робить і п’ять спроб ЕКЗ, і сім. Коли людині діагностують, наприклад, рак, то в нас чомусь ні в кого немає сумніву, що таку людину треба рятувати! І ми вдаємося до будь-яких методів, аби тільки людина жила! То чому по-іншому ми повинні ставитися до ЕКЗ? Адже це тільки метод лікування, лікування безпліддя! Тим більше, що мені доволі часто доводилося чути від жінок, які боролися з безпліддям, що життя в них або не було, або закінчувалося, а з народженням малюка забило новим ключем. Я переконана, що Божа допомога приходить до нас різними шляхами, і шляхом ЕКЗ також!

– Ваша дитина – дитина «з пробірки» – особлива?

– Звісно, для мене вона – особлива! Я її так довго чекала! А загалом моя дитина звичайнісінька! Часом можна почути, що діти «з пробірки» народжуються з вадами, відстають у розвитку чи мають якісь відхилення. Але все це тільки міфи, які в основному придумують люди, далекі від теми ЕКЗ. Діти «з пробірки» абсолютно нічим не відрізняються від дітей, зачатих і народжених звичайним шляхом. У сучасному світі живе вже більше мільйона «дітей із пробірки». А серед моїх знайомих аж вісім сімей, у яких народилися дітки після ЕКЗ. І це, я вважаю, прекрасно, бо в щасливих сім’ях ростуть щасливі й бажані діти! А значить, у нашої країни, незважаючи ні на що, є майбутнє!

#эко, #екз, #дитиназпробірки, #якзавагітніти, #безпліддя, #інсемінація

#вагітність, #лапароскопія, #запліднення, #яйцеклітина, #спермограма

#сперматозоїд, #вагітність, #хочудитину, #дитязпробірки, #овуляція

#яйцеклітина, #якзробитиеко, #протокол, #жіночездоров’я

1 Comment

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *