БЕРЕГИНЯ

Інформаційно-аналітичний ресурс
«Вірте в дива! І вони траплятимуться!»
Краса і здоров'я

Як позбутися стресу? Кольором!

Вчені вважають, що наш мозок сприймає колір точно так само, як шлунок їжу. І так само, як нам іноді хочеться якоїсь конкретної їжі, так і наше тіло часом потребує конкретного кольору. При цьому «таблетки кольору» для людини можна вважати практично безпечними, тоді як вживання звичайних таблеток – синтетичних ліків – може супроводжуватися багатьма побічними й небажаними явищами. Саме тому сьогодні кольоротерапія вважається одним із найперспективніших і надійних методів лікування й оздоровлення. Тож як позбутися стресу та неприємних відчуттів? Кольором!

Які кольори і як на нас впливають, коментує практикуючий психолог – Вікторія Ясина.

– Кольоротерапія народилася дуже давно. Кольором лікували ще в давньому Єгипті, Китаї, Індії та Персії. У єгипетських храмах були приміщення, конструкція яких змушувала переломлювати сонячні промені в той або інший колір спектру. Таким чином єгипетські лікарі немовби «купали» хворого в оздоровлюючих хвилях цілющих променів.

Найсильнішим кольором вважаться червоний. Він підвищує внутрішню енергію, лібідо (статевий потяг) і сексуальність, сприяє активізації кровотворення, нормалізації кровообігу й обміну речовин. Із прадавніх часів первісні люди пов’язували червоний колір з життєвою силою. Він символізує енергію й силу творчості.

У психологічному плані червоний колір може сприяти росту або викликати руйнування.

Червоний колір має сильну очищаючу дію: він позбавить від туги й прожене негативні емоції, оздоровить психіку й тіло. М’язи теж реагують на червоний колір. Червоний допомагає розслабитися застиглим членам і суглобам, особливо ногам, корисний при паралічах.

Червоний колір зігріває, його слід використовувати тим, хто підданий застудам і потребує тепла. Сприяє припиненню запального процесу. Однак слід враховувати, що зловживання червоним може викликати роздратування й ускладнення захворювання.

Якщо ви почуваєте млявість або небажання братися за важкі, але необхідні справи, попрацюйте над зоровою уявою червоного кольору, і це додасть вам сили.

Червоний колір діє оптимістично. Він підштовхує до здійснення великих справ. Це колір сильних людей, він персоніфікує наполегливість і волю, бадьорість і веселощі. Однак якщо у вас підвищений тиск, він може погіршити ваш стан, викликати гнів і роздратування.

Якщо ви збуджені або, навпаки, швидко утомлюєтеся, постійно хочете спати, спробуйте прикрасити кімнату, у якій працюєте, чим-небудь червоним. Купіть червоні троянди, повісьте перед очима картину в червоних тонах або просто покладіть на стіл яскраво-червону папку. Це відразу поліпшить настрій, упорядкує нерви, підвищить працездатність і життєвий тонусhttp://psychologis.com.ua/cvetoterapiya.htm.

Жовтогарячий колір допомагає перемогти утому, нудьгу, депресію, невпевненість, тривогу й страх. Жовтогарячий колір корисний при будь-яких порушеннях у діяльності шлунково-кишкового тракту, лікує нирки й сечовий міхур, стимулює роботу надниркової залози. При виникненні загрози надниркова залоза виробляють адреналін, який миттєво надходить у кров і змушує швидко діяти, щоб уникнути небезпеки.

Жовтогарячий – колір урожаю, плодів землі, що виросли під сонячними променями. Він викликає апетит.

Це колір дії, ентузіазму й волі, який допоможе вам побудувати життя заново, коли, здавалося б, усе розбите вщент: ви переживаєте горе, розлучення, важку втрату, шок.

Людям, які страждають легеневими, серцевими й ендокринними захворюваннями, потрібно неодмінно обзавестися жовтогарячими фіранками. Організм відреагує на цей колір прекрасним самопочуттям. А якщо ви повісите їх у спальні, то забудете про сексуальні розлади.

Цей колір гарний у період менопаузи, тому що врівноважує жіночий гормональний стан. Він допомагає при безплідності й сприяє очищенню від слизу будь-якої системи організму.

Жовтогарячим кольором лікують психічні зриви й депресивні стани. Він допомагає звільнитися від нав’язливих страхів і зміцнює морально.

Жовтогарячий колір спонукає йти вперед. Працюючи із цим кольором, люди інстинктивно вибирають правильний шлях незалежно від свого інтелекту. Володіючи енергією жовтогарячого кольору, ви станете хазяїном своєї долі.

Жовтий колір підвищує концентрацію уваги, покращує настрій і пам’ять. Його вплив дуже позитивний при порушеннях роботи печінки. Жовтий колір впливає на сонячне сплетіння, яке пов’язане з печінкою, жовчним міхуром, селезінкою й шлунком. Таким чином, область жовтого кольору поширюється на весь травний тракт. Він корисний для шкіри й нервової системи, поліпшує зір.

Жовтий колір є чудовим «санітаром». Він очищає від токсинів увесь організм, допомагає позбутися  запорів, контролює вагу, тому що сприяє руху тілесних рідин, наприклад, стимулює виділення шлункового соку, необхідного для травлення, керує потовиділенням, рятує від набряклості.

Помічено, що жовтий колір зміцнює центральну нервову систему, сприяє бажанню виговоритися, що полегшує душу й рятує від нав’язливих думок.

Жовтий колір надає розуму жвавості, допомагає швидко засвоювати інформацію, сприяє ясності й точності думки, будить допитливість. За допомогою енергії жовтого кольору можна подолати всі труднощі й використовувати всі можливості. Це колір енергійних людей.

Вібрації жовтого кольору корисні при невпевненості в собі або сором’язливості. Жовтий колір дарує веселощі й радість. Він може позбавити від депресії й стресу.

Жовтий колір дуже дипломатичний, сповнений стилю й витонченості. Це колір зосередженості, тому користуйтеся ним, коли необхідно внести визначеність у своє життя.

Зелений колір сприяє ритмічній роботі серця, відпочинку очей, виявляє помірну протизапальну й протиалергійну дію, корисний при зниженій функції нирок, запамороченні, нервозності. Він вважається найбільш гармонійним і врівноваженим із усіх кольорів Всесвіту. Це емоційний індикатор: якщо рівновага зеленого кольору порушена, виникають болі в серці, які можуть бути наслідком заздрості чи ревнощів. Зелений колір спонукає до цілісності й любові. Це колір емоційних взаємин. Оскільки зелений колір допомагає позбутися негативних почуттів, зверніться до нього в штормові періоди життя, він заспокоїть і урівноважить емоції. Зелений колір спрямовує. Тому його використовують тоді, коли потрібно ухвалити рішення.

Зелений колір – колір дружніх зв’язків, він рятує від негативних емоцій і стресу, відновлює стабільність.

Зелений – це колір прийняття рішень. Якщо ви сумніваєтеся й відчуваєте нерішучість, закрийте очі й уявіть собі зелений колір. Він дуже продуктивний, особливо в бізнесі. Характерна риса зеленого кольору – практичність. Він спонукає до щедрості, приносить розраду.

Зелений колір складається з жовтого й блакитного. Жовтий – це останній колір гарячого спектру, а блакитний – перша частина холодної його сторони. Жовтий вносить ясність, а блакитний – мудрість. Разом вони допомагають усвідомити події вашого життя. Це дуже важливо, тому що більша частина захворювань виникає внаслідок негативних образів минулого, від яких необхідно звільнитися.

Зелений колір любить гармонію й рівновагу: він не гарячий і не холодний, не активний і не пасивний. Це колір великих змін. Зелений колір допомагає при клаустрофобії (страху замкненого простору), розширюючи простір.

Зелений колір прекрасно лікує захворювання серця, знімає головний біль, поліпшує роботу печінки, стабілізує кров’яний тиск і заспокоює нерви. Є чудовим тонізуючим засобом. Він гармоніює з усім, тому є цілющим кольором широкого спектру дії. Дерева й трава – що може бути кращою кольоротерапією для людини?

Блакитний колір заспокоює, підвищує імунітет, знімає запалення, сприятливо впливає на роботу щитовидної залози. Це колір теперішнього часу – ери Водолія, шукача правди, що йде попереду в пошуках істини.

Блакитний колір представляє вищий порядок розуму. Його сила в спокої й прямоті; звичайно дипломати мають ауру блакитного кольору. Іноді потяг до блакитного означає жадання змін.

Блакитний колір допомагає при стресах і хвилюваннях, він здатний знизити кров’яний тиск. З його допомогою знімають запалення, зупиняють кровотечі, зменшують біль при ішіасі й виразках шлунка; він допомагає при нетриманні сечі.

Блакитний колір не принесе користі, якщо ви прагнете скинути зайву вагу. Помічено, що він занадто повних людей заспокоює й заохочує залишатися такими, якими вони є.

Блакитний колір приносить мир і задоволення. Від нього віє спокоєм, урівноваженістю. Він спонукає до міркувань, нагадує про необхідність відпочити й розслабитися.

Скільки людей страждають безсонням і не знають, що читати на ніч потрібно під блакитним абажуром, тоді сон не змусить себе довго чекати. Можна повісити в спальні й синьо-блакитний візерунковий килим, результат буде той же.

Синій колір викликає відчуття комфорту й спокою, знімає напругу, знижує артеріальний тиск, заспокоює дихання. Фахівці з кольоротерапії особливо рекомендують синій колір жінкам при порушеннях менструального циклу й під час клімаксу. Синій колір полегшує стан при захворюваннях ендокринної системи. Крім того, він впливає на кісткову систему, особливо на хребет. Мозок, очі й носові пазухи також лікують синім кольором.

Це найбільш сильний болезаспокійливий колір спектру. Він здатний знизити наслідки забруднення повітря, води та їжі, а також негативні вібрації, які впроваджуються у підсвідомість. Оскільки в поле його впливу входять вуха, очі й ніс, синій колір добре допомагає при гострих запаленнях носових пазух і катаральних явищах.

Синій колір використовується для лікування бронхіту, астми, люмбаго, мігрені, екземи, забитих місць і запалень, у малих дозах – при гіперфункції щитовидної залози й хворобах нирок.

Синій колір може виявити пристрасті будь-якого роду – до наркотиків, алкоголю, сигарет. Подібні шкідливі звички переважно вказують на те, що в людини щось не в порядку. Цей колір лікує від хворобливих спогадів, допомагає впоратися з емоційними потрясіннями, сприяє натхненню; чудовий очисник. Синій – колір здійснення бажань і інтуїції. З його допомогою ви зможете зрозуміти, чого в житті вам треба позбутисяhttps://myecobaby.com.ua/chtoby-zhelanie-sbylos-narisujte-ego/.

Фіолетовий колір підсилює інтуїцію, нормалізує стан лімфатичної системи, допомагає при мігренях. У фізичному плані фіолетовий колір впливає на шишкоподібну залозу, розташовану в проміжному мозку. Усі розумові накази йдуть звідси. Фіолетовим треба користуватися обережно – це важкий колір. Його надлишок може викликати депресію. Він не рекомендується для лікування маленьких дітей.

При цьому фіолетовий колір дуже корисний при будь-яких внутрішніх запаленнях. Він зменшує висипання на шкірі, послаблює серцебиття, допомагає при будь-яких порушеннях, пов’язаних з головою (наприклад, при струсі мозку). Підтримує імунну систему й може заспокоїти розхитані нерви. Корисний при утомі й болях у очах, заспокоює емоційно нестійких людей.

Фіолетовий колір дуже потужний. Він несе в собі мир, поєднуючи силу й м’якість. Це вища енергія гуманізму, доброти й любові. «Усмоктуйте» фіолетовий колір, щоб виявити й звільнити приховані можливості. Якщо вам самотньо або ви відчуваєте відірваність від життя, уявіть собі фіолетовий колір – він захистить вас.

Оскільки фіолетовий колір поєднує в собі червоний і блакитний, він сприяє союзу тіла й духу. Загострює зір і почуття, але пригнічує апетит. 

Чорний і білий, по суті, не вважаються кольорами за рахунок їх ахроматичності, тобто відсутності колірного тону. Кольоротерапія не схвалює використання чорного, тоді як білий може застосовуватися для лікування деяких захворювань.

Щоб позбутися або мінімізувати стрес у вашому житті, додавайте в нього більше кольору й світла, грайте з ними: вибирайте й носіть одяг відповідних кольорів, переклейте в кімнатах шпалери або хоча б придбайте окремі яскраві речі для інтер’єру, додавайте кольорові добавки для ванни або почніть хоча б розфарбовувати антистресові розмальовки. Повірте, останнє не тільки урізноманітнить дозвілля, але й заспокоїть вас, а також стимулюватиме вашу творчу діяльність. Якщо ви дотепер уважаєте, що це дитяча забава, спробуйте порозмальовувати популярні мандали (сакральний геометричний символ складної фігури), і переконайтеся у зворотному!

Будьте здорові й щасливі!

#якпозбутисястресу #стрес #якуникнутистресу #значеннякольорів #кольоротерапія #лікуваннякольором #якбутиздоровим #бутиздоровимлегко