БЕРЕГИНЯ

Інформаційно-аналітичний ресурс
«Вірте в дива! І вони траплятимуться!»
У вас буде дитина!

Хоріонічний гонадотропін людини: яким має бути ХГЛ під час вагітності?

Розглянемо ситуацію. Ви плануєте вагітність і точно знаєте день своєї овуляції, у цей день ви мали секс і тепер чекаєте, чи зможете завагітніти. Або під час овуляції вам зробили інсемінацію, чи вже підсадили запліднені яйцеклітини, якщо ви вдавалися до ЕКЗ, і от лікар вам каже, що тепер треба почекати два тижні і зробити аналіз на ХГЛ.

Що ж таке, той ХГЛ? Чому він такий важливий для визначення вагітності? І яким він має бути?

Отже…

ХГЛ або хоріонічний гонадотропін людини

ХГЛ – це гормон – хоріонічний гонадотропін людини, або за першими літерами ХГЛ. Він виділяється оболонками плодового яйця, тобто синтезується тільки клітинами ембріона. Аналіз крові на ХГЛ (який роблять зазвичай, починаючи з 14-го дня від імовірного запліднення) більш чутливий, ніж якісний метод визначення ХГ в сечі (наприклад, за допомогою тест-смужок для визначення вагітності). Я дізналася, що вагітна, рівно через два тижні після запліднення. Перший мій аналіз на ХГЛ показав всього 45 одиниць, та лікарка запевнила: «Вітаю! Ви вагітні!». У ці ж дні я почала використовувати і тест-смужки, які однак показували лише одну лінію (що зазвичай свідчить про те, що вагітність відсутня). Дві лінії почали яскраво зафарбовуватися десь із 6-го тижня вагітності.

Отже, визначення рівня хоріонічного гонадотропіну людини вважається одним із найбільш поширених і достовірних методів діагностики вагітності. При цьому лише після досягнення його рівня понад 1000 ммо/мл можна побачити ембріон у матці за допомогою УЗД (а це приблизно через три-чотири тижні від запліднення або через три-чотири тижні від дня перенесення ембріонів при ЕКЗ) https://myecobaby.com.ua/dytja-z-probirky-skilky-koshnue-ekz/.

Які функції «гормону вагітності»?

Він насамперед підтримує розвиток і функціонування жовтого тіла до 7 тижня вагітності, бере участь у формуванні статі дитини, має імуносупресивні властивості, тобто запобігає відторгненню плоду, чужорідного імунній системі матері.

ХГЛ і терміни вагітності

Рівень ХГЛ під час вагітності характеризується певними коливаннями в різні періоди.

Термін від зачаття (в тижнях)              Рівень ХГЛ (в мо/мл), мінімум-максимум

1-2 тижні                                         25-156

2-3 тижні                                         101-4870

3-4 тижні                                         1110-31500

4-5 тижні                                         2560-82300

5-6 тижні                                         23100-141000

6-7 тижні                                         27300-233000

7-11 тижня                                    20900-291000

11-16 тижня                                    6140-103000

16-21 тижня                                    4720-80100

21-39 тижня                                   2700-78100

З таблиці видно, що протягом першого місяця вагітності спостерігається значне збільшення показника ХГЛ. Зауважте, що його рівень подвоюється кожні 36-72 години. Саме тому ХГЛ рекомендується здавати кожні 2-3 дні, щоб пересвідчитися у його зростанні. Мій перший ХГЛ був 45, ще через два дні – 76, ще через два – 162.

Максимальні показники ХГЛ спостерігаються приблизно на 9-10 тиждень вагітності. Потім відбувається його поступове зниження. Але плацента і оболонки плоду продовжують функціонувати, тому підтримується досить високий рівень ХГЛ. При передчасному «старінні» плаценти показники ХГЛ знижуються швидше. Передчасне зниження ХГЛ або відсутність його приросту може свідчити і про загрозу викидня або про завмерлу вагітність.

Інтерпретація отриманих даних

Аналізувати ефективність зачаття слід через два тижні після ймовірної вагітності або при ЕКЗ через два тижні після підсадки ембріонів в матку. Якщо аналіз на ХГЛ при ЕКЗ понад 100 мЕд/мл, то вірогідно, що вагітність настала. Також це означає, що жінка має високі шанси виносити дитину. Однак зверніть увагу на те, що існує й так звана «біохімічна вагітність». Про неї говорять тоді, коли спостерігається істотне підвищення ХГЛ, але при цьому вагітність не розвивається. Саме тому так важливо знати динаміку приросту гормону ХГЛ, а не тільки його значення в певні періоди вагітності.

У разі, якщо при екстракорпоральному заплідненні ХГЛ низький, тобто менше 25 мо/мл, це може свідчити, що зачаття не відбулося. Також низьке значення показника трапляється й через помилки в розрахунку терміну вагітності, коли, наприклад, визначення ХГЛ відбулося зарано (наприклад, при пізній імплантації). Адже ХГЛ починає вироблятися тканиною хоріону (це оболонка ембріона, із якого згодом формується плацента) орієнтовно на 8-й день після овуляції або через день після імплантації заплідненої яйцеклітини.

А от коли показники ХГЛ при ЕКЗ граничні між двома перерахованими вище – це досить сумнівний результат. Не виключений і розвиток позаматкової вагітності. У даному випадку подальша тактика повинна бути строго індивідуальною.

ХГЛ і двійня

А ось рівень ХГЛ при двійні відразу значно вищий. Так під час першого аналізу результат може дорівнювати 300-400 мо/мл, тобто буде більшим відразу у 2-3 рази. Це відбувається тому, що ХГЛ виробляється одночасно двома ембріонами, тому і сумарна кількість гормону збільшується. Відповідно, і всі показники в таблиці ХГЛ при двійні необхідно помножити на два.

Зверніть увагу!

Тест-смужки засновані на такому ж методі визначення рівня ХГЛ, що й аналіз крові. Але досліджуваним матеріалом є сеча, в якій концентрація гормону збільшується набагато повільніше. Тому аналіз крові може виявити вагітність вже на 1-2 день після затримки місячних, а ось тести в домашніх умовах на таких термінах вагітності можуть бути менш чуттєвими і бажані дві лінії не показувати.

Як здавати кров на аналіз ХГЛ

Як загальний, так і вільний b-ХГЛ визначається при аналізі венозної крові. Експерти радять здавати кров вранці натщесерце. Останній прийом їжі рекомендований за 8-10 годин до здачі біоматеріалу. Якщо пацієнтка приймає будь-які лікарські препарати, слід заздалегідь повідомити про це лікаря.

На рівень ХГЛ можуть вплинути тільки ліки, які містять цей гормон. Найчастіше вони застосовуються в лікуванні безпліддя для стимуляції овуляції. Фахівці стверджують, що жоден інший лікарський засіб не може спотворити результат аналізу крові на хоріонічний гормон людини.

Для уточнення терміну вагітності лабораторне дослідження слід проводити не раніше 4-5 дня затримки менструації. Для уточнення результатів можна повторити тест через 2-3 дні.

У другому триместрі рекомендується здавати аналіз на ХГЛ для виявлення патології плоду.

Аналіз крові на ХГЛ проводиться і після аборту або медичного вискоблювання. Якщо плідне яйце видалене не повністю, рівень досліджуваної речовини буде вищий норми. Для виключення хибних результатів тест слід проводити через 1-2 дні після операції.

Зверніть увагу!

Для кожної пацієнтки норма ХГЛ буде своя, тому трактувати лабораторні показники необхідно вкрай обережно. Найкраще довірити це своєму лікарю! У когось ХГЛ кожні дві доби збільшується на 60 %, а у когось на 100-200%. https://myecobaby.com.ua/chudo-rjadom/

При цьому результат ХГЛ може бути і хибнопозитивним, і хибнонегативним. Трапляється, що під час підтвердженої вагітності аналіз показує негативний результат. Це відбувається, якщо овуляція або імплантація плода відбулися пізніше, ніж це трапляється звичайно.

Низькі показники рівня ХГЛ у вагітних вимагають уважного ставлення і негайного звернення до фахівців. Зниження рівня більш ніж на 50 % від норми може свідчити про позаматкову вагітність, яка не розвивається, загрози переривання вагітності, плацентарну недостатність, істинне переношування вагітності тощо.

Чоловіки також здають аналіз на ХГЛ

Підвищені показники ХГЛ в крові чоловіків можуть свідчити про наявність онкологічних захворювань кишківника, легень, нирок, яєчок та інших органів. У чоловіків підвищення рівня цього гормону може бути спровоковане пухлинними захворюваннями, в тому числі тератомою і семиномою яєчка. Зниження рівня ХГЛ також може свідчити про негативні наслідки. Його показники відрізняються у різних категорій пацієнтів.

Все буде добре!

Тепер ви знаєте, що таке ХГЛ і для чого він потрібен. Однак навіть якщо ви здали кров на ХГЛ і вже отримали результат, ви все одно не зможете його коректно потрактувати! Перестаньте хвилюватися, не нагнітайте ситуацію, а краще довіртеся своєму лікареві! Бо якщо ви плануєте вагітність, то хвилювання – найгірший шлях, який ви можете обрати. Бо все буде добре!

#эко, #екз, #дитиназпробірки, #якзавагітніти, #безпліддя, #інсемінація

#вагітність, #лапароскопія, #запліднення, #яйцеклітина, #спермограма

#сперматозоїд, #вагітність, #хочудитину

#дитязпробірки, #овуляція, #яйцеклітина, #якзробитиеко

#протокол, #жіночездоров’я, #ХГЧ, #ХГЛ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *