БЕРЕГИНЯ

Інформаційно-аналітичний ресурс
«Вірте в дива! І вони траплятимуться!»
Дозвілля Краса і здоров'я

Просто запікаю буряк і готую ці корисні страви щотижня! Що приготувати з буряка?

Салат «Гранатове намисто»

Потрібно: 1 буряк, 100 г яловичини, 2 картоплини, 1 морквина, 50 г твердого сиру, майонез – за смаком, 1 зубчик часнику, 1 гранат.

Приготування: буряк запекти, яловичину, картоплю і моркву відварити, окремо натерти на тертці. Щоб салат виглядав охайно й оригінально, його можна сформувати за допомогою салатних форм (квадратних чи круглих). На дно форми викласти пласт тертої картоплі, змастити майонезом, далі викласти дрібно порізану яловичину з часником, також змастити майонезом. Далі викласти пласт моркви, пласт твердого сиру і пласт тертого буряка. Всі пласти змащувати майонезом. Верх салату прикрасити гранатовими зернами.

Акуратно зняти салатну форму.

Запечений буряк

Потрібно: 1 буряк, 170-200 г вареного або консервованого нуту, 1 зубчик часнику, 2 ст. ложки тахіни, 1-2 ст. ложки борошна, кілька гілочок петрушки, 1 ч. ложка кумину (зіри), сіль, мелений чорний перець – за смаком.

Приготування: дрібно порізатибуряк, нут, часник, додати тахіну, борошно, дрібно порізану петрушку, кумин. Перемішати. Суміш не повинна бути сметаноподібною.

Заправити масу сіллю і перцем. Сформувати з неї невеликі кульки і викласти на деко, застелене пергаментом. Запікати при температурі 200°C протягом 30 хвилин.

Котлети з яловичиною і буряком

Потрібно: ½ цибулини, кілька столових ложок оливкової олії, 1 буряк, 500 г яловичого фаршу, 2 зубчики часнику, 2 гілочки розмарину, сіль, мелений чорний перець – за смаком.

Приготування: цибулю порізати кубиками, обсмажити 2-3 хвилини. Буряк натерти на дрібній тертці. Додати до фаршу цибулю і буряк, подрібнені часник і розмарин, сіль і перець. Гарненько вимісити фарш руками. Якщо він буде сухим, влити трохи масла.

Сформувати з маси котлети. Обсмажити їх на розігрітій олії по декілька хвилин з кожного боку на середньому вогні.

Бурякові рулети з сирною начинкою

Потрібно: 1 буряк, олія, сіль за смаком, кілька столових ложок сиру, мелений кумин – за смаком, кілька гілочок кінзи, ¼–½ зеленого гострого перцю.

Приготування: буряк нарізати однаковими тонкими кружечками, обсмажити їх на розігрітій олії близько 40 секунд. Приправити сіллю.

Додати до сиру кумин, сіль, подрібнене листя кінзи, дрібно нарізаний гострий перець, перемішати. Намазати сирну масу на бурякові кружальця і скрутити з кожного рулетик.

Салат з буряка з капустою, яблуками і гранатом

Потрібно: 3 яблука, 650 г червонокачанної капусти, 1 буряк, 2 ст. ложки яблучного оцту, ½ лимона, 5 ст. ложок оливкової олії, сіль за смаком, 50 г зерен гранату, кілька гілочок петрушки.

Приготування: яблука почистити від серцевини і нарізати тонкими пластинками або смужками. Тонко порізати капусту й буряк. Змішати оцет, лимонний сік, масло й сіль. Заправити салат заправкою. Перед подачею додати до салату гранат і дрібно порізану петрушку.

Салат з буряка з сиром і часником

Потрібно: 0,5 кг буряків, 150 г сиру, 2 зубчики часнику, 50 г майонезу, сіль за смаком.

Приготування: буряк запекти до готовності, повністю остудити і почистити, натерти на крупній тертці. Натерти сир. Додати подрібнений часник і майонез, трохи посолити. Всі інгредієнти добре перемішати.

Салат з буряка з сиром фета

Потрібно: 6 буряків, 150 г салатної суміші, 200 г сиру фета, оливкова олія, зерниста гірчиця, бальзамічний оцет, свіжа м’ята, сіль, мелений перець – за смаком.

Приготування: Буряк запекти в фользі до готовності. Приготувати маринад: гірчицю, оливкову олію і бальзамічний оцет перемішати з сіллю і чорним меленим перцем до стану емульсії. Остудити буряк, очистити, нарізати шматками, перемішати з маринадом і дати повністю охолонути.

Салатну суміш поєднати з листям м’яти, викласти нарізану кубиками фету і шматочки маринованого буряка.

Заправити салат оливковою олією, скропити гірчично-оцтовим маринадом.

Буряковий салат з чорносливом і горіхами

Потрібно: 3-4 буряки, 100 г грецьких горіхів, 100 г чорносливу, майонез, сіль, перець – за смаком.

Приготування: запекти чи відварити буряки, остудити, натерти на терці. Грецькі горіхи підсмажити, подрібнити. Чорнослив порізати великими шматками. Все перемішати. Посолити, поперчити, заправити майонезом.