БЕРЕГИНЯ

Інформаційно-аналітичний ресурс
«Вірте в дива! І вони траплятимуться!»
Краса і здоров'я

Як прибрати зморшки під очима: освоюємо домашні й салонні методи

У віці «30+» у більшості жінок рівень гіалуронової кислоти, колагену й підшкірного жиру різко зменшується, у результаті чого шкіра втрачає еластичність, змінюється овал обличчя (він немовби «пливе» униз), а навколо очей під час посмішки з’являються перші зморшки, які часто називають «гусячими лапками». Проте сьогодні існує чимало домашніх і салонних методів, які допомагають значно зменшити зморшки або навіть зовсім їх позбутися.

Чому під очима з’являються зморшки?

Причин появи перших «гусячих лапок» під очима безліч: це й вікові зміни шкіри, і недолік вітамінів, і неправильний догляд. На цей процес впливає також активна міміка (постійно стислі губи, або зморщене чоло й широка посмішка), стрес, шкідливі звички, і безліч природних факторів (палюче сонце, сильний вітер, мороз).

Крім того, зона навколо очей має низку особливостей: шкіра тонша, без сальних залоз, що утруднює вироблення натурального зволожуючого фактору – тобто таких молекул у роговому шарі епідермісу, які притягують і утримують вологу. Саме тому так важливо вчасно подбати про відповідний догляд і зволоження шкіри навколо очей.

Чи можна запобігти появі «гусячих лапок»?

Можна, якщо почати доглядати за обличчям ще з юності, адже в зрілому віці прибрати глибокі зморшки під очима за допомогою народних і простих засобів стає куди складніше.

Слід регулярно очищати обличчя м’якими засобами, тобто такими, які не пересушують шкіру, не викликають алергії й не закупорюють пори.

Слід також зважати на те, що шкіра має свій ліпідний пласт, так званий натуральний зволожуючий фактор. Тому не потрібно намагатися очистити обличчя, так би мовити, «до скрипу», адже в такий спосіб ми «вимиваємо» захисний шар шкіри, і це призводить до розвитку бактерій, появи акне й ранніх зморшок, особливо під очима.

Також слід легко зволожувати шкіру: підбирати такі засоби, щоб вони не залишали на обличчі жирний блиск, а повністю усмоктувалися у верхній пласт епідермісу.

Косметологічні методи

Сьогодні існує безліч професійних патчів (пластирів під очі), флюїдів і сироваток для розгладження глибоких зморшок під очима. Але найчастіше жінки бажають позбутися зморшок відразу й на тривалий час! Таке можуть забезпечити тільки салонні методи. Різноманітність сучасних салонних косметичних процедур вражає: є дорогі й дешеві, з більш чи менш тривалим ефектом, і, звичайно, ж для кожного віку й для кожного окремого випадку вони підбираються індивідуально.

Маски з органічних кислот

Зробити їх можна тільки в косметологічному кабінеті: мімічні зморшки розгладжуються відразу, глибокі стають менш помітними. Але такий спосіб вимагає регулярності (курс становить від 12 днів і більше).

Мезотерапія

Так називається ін’єкційна техніка (тобто уколи) уведення під шкіру обличчя спеціальних препаратів або їх коктейлів (сумішей). У результаті чого відбувається інтенсивне живлення шкіри, клітини починають виділяти еластин і колаген, підвищується мікроциркуляція шкіри. Дрібні зморщечки розгладжуються, обличчя стає здоровішим, світлішим, доглянутішим.

Цей спосіб вважається безпечним, але для підтримування ефекту вимагає регулярного проведення – приблизно 1 раз на кілька місяців. «Уколи для обличчя»: чи завжди краса вимагає жертв?

Біоревіталізація

Це підшкірні ін’єкції з гіалуроновою кислотою в гелеподібному вигляді. Такі процедури косметологи рекомендують починати робити пацієнткам, не молодшим 30-ти років. Гіалуронка утримується у шкірі й відіграє важливу роль у її пружності й молодості. З віком вологи стає менше, отже, поповнити її запаси можна штучними методами. Біоревіталізація омолоджує шкіру за рахунок збільшення синтезу колагену й еластину й активації відновлення клітин.

Використання філерів

Використання внутрішньошкірних наповнювачів, які називають філерами, також дозволяють позбутися зморшок під очима. Філери є ефективним способом корекції статичних зморшок (тобто таких, які видні не тільки при міміці), а також проблем, що виникли внаслідок схуднення або вікової атрофії підшкірного пласту шкіри.

Ін’єкції підшкірного наповнювача дозволять одномоментно, за одну процедуру позбутися зморшок під очима. Однак ефект від наповнювачів триває в середньому до 1 року (найчастіше – 6-10 місяців), після чого ін’єкції потрібно знову повторити.«Уколи для обличчя»: чи завжди краса вимагає жертв?

Лазерне шліфування шкіри

Пацієнтам, у яких з’явилися зморшки навколо очей внаслідок негативного впливу сонця, паління або в результаті вікових змін,– підходить технологія лазерної корекції зморшок. Задля цього можуть використовуватися лазери різних типів, але найкраще  робити цю процедуру за допомогою фракційного лазерного апарату.

По-перше, лазерне шліфування шкіри навколо очей дозволяє усунути мертві й ушкоджені поверхневі пласти шкіри, зменшуючи цим глибину зморшок. По-друге, процедура стимулює вироблення еластину й колагену, відповідальних за пружність і еластичність шкіри.

Дермобразія і мікродермобразія

Суть цих методів полягає в абразивному видаленні поверхневих пластів шкіри. Метод мікродермобразії дозволяє зменшити товщину самого поверхневого шару епідермісу, який складається тільки з омертвілих клітин. Відповідно, цей метод може бути ефективним тільки лише у випадку наявності тонких і неглибоких зморшок.

Метод дермобразії дозволяє прибрати більш глибокі зморшки, тому що цей метод передбачає більшу глибину шліфування шкіри. У кожному разі, методи абразивного шліфування мають лише тимчасовий результат, і такі процедури необхідно проводити регулярно. За ефективністю вони значно поступаються процедурам лазерного шліфування фракційним типом лазеру.

Фотоомолодження

Це вплив на шкіру обличчя за допомогою світлових променів. У сучасній косметології цей метод вважається ефективним, однак після такої процедури на обличчі можуть з’явитися досить сильні набряки й пігментні плями. Набряки проходять у середньому протягом 10 днів, а от пігментні плями можуть залишитися надовго. При цьому фотоомолодження категорично протипоказане для чутливої до ультрафіолету шкіри і при серйозних захворюваннях дерми.

Ботокс

Компоненти цього препарату мають властивості блокування передачі нервових імпульсів. Якщо попередні ін’єкції вводяться під шкіру, то ботулотоксин (він же ботокс) колеться в бічну частину кругового м’яза й розслаблює його. За рахунок цього відбувається розвантаження лицьових м’язів і розгладження зморшок під очима. Ефект від цього способу є, однак негативні наслідки для здоров’я й зовнішнього вигляду також залишаються. Ботокс немовби пригальмовує роботу м’яза, згодом він деградує ще сильніше, і старіння шкіри відновлюється. Омолоджувального ефекту вистачає на 6-12 місяців.

Після процедури близько 2 тижнів може проявлятися м’язова слабість, підвищення температури й запаморочення. При введенні неякісного препарату можливі птоз (опущення верхнього віка), асиметрія обличчяи. Тому перш ніж вдаватися до ботоксу, косметологи радять починати з консервативних процедур.

Блефаропластика

Якщо у вас на верхніх і нижніх повіках є надлишки шкіри, які утворюють нависаючі складки, або є мішки під очима, то найбільш правильним варіантом лікування буде пластика верхніх і(або) нижніх повік – блефаропластика.

У такій ситуації – усі перераховані вище методи лікування виявляться зовсім неефективними, а от операція блефаропластики, навпаки, дозволить вилучити нависаючі складки шкіри над верхніми повіками, а також прибере мішки під очима.

Домашні методи

Регулярний масаж

Масаж навколо очей є одним із найефективніших способів, щоб запобігти появі або трохи зменшити зморшки. Під час масажу бажано використовувати масло виноградних кісточок, маслинове або кокосове масло. Масаж повинен проводитися легкими круговими рухами протягом декількох хвилин.

До складу таких масел входить вітамін Е та інші антиоксиданти, які зміцнюють шкіру й підсилюють її регенерацію (у тому числі еластину й колагену, відповідальних за пружність шкіри). Масаж необхідно робити принаймні двічі на день.

Патчі

«Patch» у перекладі з англійської означає «шматок». Це пластир, просочений корисними рослинними компонентами й додатковими стимуляторами для клітин епідермісу, які допомагають повернути шкірі тонус. Усе, що потрібно зробити, – це приклеїти патчі під очима й продовжувати займатися своїми справами. Доведено, патчі – ефективні й допомагають швидко розгладити зморшки під очима й зняти ознаки утоми.

Ефект від таких міні-масок видно відразу ж після відклеювання, але це досягається за рахунок сильнодіючих інгредієнтів (пептидів, стимуляторів пружності). Тому при виборі бренда слід уважно читати протипоказання й склад препарату: чим він натуральніший – тим корисніший.

Креми, емульсії й сироватки

Прибрати зморшки під очима в домашніх умовах допоможуть також креми на масляній основі. За рахунок своєї густої бази, великої кількості активних компонентів шкіра навколо очей ущільнюється, стає гладкою й зволоженою. Такі креми краще використовувати жінкам після 40-ка років із сухим типом шкіри.

Якщо у вас схильність до висипань (комедонів), то краще використовувати більш легкі засоби-концентрати – емульсії або сироватки. Їхня база – вода, більш дружня для шкіри речовина. Вона глибше проникає в епідерміс і не закупорює пори, а активним речовинам легше працювати у верхніх пластах шкіри.

Добре зменшують зморшки під очима косметичні засоби на основі ретинолу (однієї із численних форм вітаміну А), а також ретиноїдів. Їхнє тривале курсове застосування в концентраціях 0,5-1 % також дасть гарний результат. Плюсом ретинолу є майже повна відсутність подразнення шкіри (у порівнянні із сильнодіючими ретиноїдами).

Сироватки з вітаміном С відіграють дуже важливу роль у синтезі колагену, регенерації клітин шкіри, а також у захисті шкіри від ультрафіолету й вільних радикалів. Вибір засобів із цим вітаміном ускладнюється тим, що його ефективність залежить від форми вітаміну С у складі, від його концентрації, від ph косметичного засобу, від технології виготовлення ( чи стабілізований вітамін С чи ні) тощо.

Маски для шкіри навколо очей

Домашні маски також досить ефективні у боротьбі зі зморшками навколо очей. Такі маски достатньо робити 2-3 рази на тиждень. Спочатку необхідно умити обличчя м’яким мийним засобом, після чого нанести маску не менше, ніж на 30 хвилин. Після цього її зняти й сполоснути обличчя теплою водою.

Домашні маски на основі яєчного білка багаті вітамінами й амінокислотами, які харчують шкіру й роблять її більш пружною. Мед у складі масок допомагає у видаленні верхнього омертвілого пласту шкіри, що приводить до зменшення глибини зморшок навколо очей.

Гарним засобом є також маска для шкіри навколо очей на основі огірка. Потрібно ретельно перемішати дві скибочки огірка, половину чайної ложки лимонного соку, капсулу вітамінів, і дві чайні ложки йогурту. У якості вітамінного наповнювача можна використовувати масляні форми вітамінів А та Е, які випускаються в капсулах (їх легко розкрити, просто випустивши вміст).

Будьте здоровими й гарними!

#ліфтинг, #ботокс, #масажобличчя, #біоревіталізація, #гіалуроновакислота, #мезотерапія, #лифтинг, #біоревитализация, #гиалуроноваякислота

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *