БЕРЕГИНЯ

Інформаційно-аналітичний ресурс
«Вірте в дива! І вони траплятимуться!»
Краса і здоров'я

Перманентний макіяж: данина моді чи реальна економія часу?

Колись до мене в палату після операції (я щойно відходила від наркозу) зайшла лікарка і промовила: «О, гарно! Губи рожеві!» (маючи на увазі, що мій стан стабілізується). Та відразу немовби здогадалася: «Татуаж, мабуть?!»

Що таке перманентний макіяж або татуаж губ, брів і очей?

Permanent у перекладі з англійської – постійний, довготривалий, стійкий. Отже, татуаж або перманентний макіяж (татуаж) – це метод колірної корекції форми губів, повік чи брів, яка дозволяє, практично не травмуючи шкіру, створити бажаний їхній контур.

Це не що інше, як уведення барвників у поверхневі пласти шкіри на глибину, вимірювану десятими частками міліметра, що забезпечує стійкість нанесеного малюнка до зовнішніх впливів і тривалість його існування. Але, говорячи про макіяж, його перманентність не слід розуміти буквально: перманентний макіяж – це не татуювання, з яким його часто сплутують, не «малюнок назавжди» – це «макіяж надовго», наприклад, на декілька років.

Добре виконаний перманент виглядає природно: рідко який чоловік здогадається, чому жінка так добре виглядає, тільки що прокинувшись. За допомогою перманентного макіяжу можна не тільки підкреслити свої принади, зробити риси обличчя більш виразними, але й приховати деякі недоліки зовнішності.

Цю процедуру необхідно віднести до розряду медичних. Пацієнт повинен реально уявляти, з якими труднощами зіштовхнеться, прийнявши рішення зробити перманентний макіяж.

При цьому перманентний макіяж має низку істотних переваг:

•      він не змивається водою (у басейні, сауні, душі);

•      відпадає необхідність у вищипуванні брів і в хіміотерапії, за допомогою татуажу можна не тільки створити малюнок тонкої волосинки, але й створити ефект густих брів;

•      за допомогою перманентного макіяжу можна зробити дуже природні родимки або ластовиння;

•      відпадає необхідність у щоденній процедурі макіяжу;

•      за допомогою перманенту можна зменшити проблему подразнення шкіри від декоративної косметики.

Перманентний макіяж-татуаж очей дозволяє раз і назавжди забути про необхідність постійної їх підводки. Він вигідно підкреслює форму очей, візуально збільшує або зменшує їх. У перманентному макіяжі очей існує поділ на верхнє й нижнє віко. Підкреслення війчастого краю верхнього повіка робить очі більш виразними: вії виглядають пухнатими, зіниця – яскравішою. Такий макіяж ефектно виглядає на будь-якому обличчі, при будь-якому розрізі й формі очей. Підкреслення війчастого краю верхнього повіка може бути самостійною процедурою, може «виходити в стрілку».

Нижнє віко підкреслюють не завжди: часто промальовування й верхнього, і нижнього віка візуально звужує око. Крім того, підкреслення нижнього віка візуально може поміняти рівень очей, що далеко не завжди є бажаним результатом.

На нижньому віці розташований тільки один ряд вій. Поруч із корінням вій або під віями проводиться дуже тонка чітка лінія, таким чином, візуально збільшуючи око.

Жінки, яким набридло мучити себе регулярним вищипуванням і епіляцією брів, вже оцінили переваги перманентного макіяжу-татуажу брів. Татуаж може наноситися як у вигляді окремої найтоншої лінії, так і повністю повторювати природні брови, при цьому кожна волосинка промальовується окремо. Можлива будь-яка форма й товщина брів.

За допомогою перманенту можна також змінити форму своїх губів, додати їм об’єму, зробити їх візуально більшими, а також вирівняти, змінити їхній колір.

Можливий навіть перманентний макіяж-татуаж сосків, який часто також називаний корекцією. Зрозуміло, без хірургічного втручання змінити форми сосків неможливо. Але грамотне використання всіх сучасних технологій і методик, як то: промальовування контуру, пігментація, дозволяє зробити соски більш виразними й, зрозуміло, більш сексуальними.

Також перманентний макіяж «рекомендований» тим, кому, наприклад, потрібно вирішити більш серйозні проблеми – приховати «заячу губу», замаскувати маленькі шрами, плями, травми обличчя чи наслідки реконструктивних пластичних операцій.

Підготовка до перманентного макіяжу

Насамперед слід ознайомитися із протипоказаннями до проведення перманентного макіяжу.

Якщо у вас є герпес губ у стадії рецидиву, то виконувати перманентний макіяж можна буде не раніше, ніж через 4 тижні після його останнього загострення.

Перед перманентним макіяжем губ на попередній консультації вам, швидше за все, буде призначений противірусний препарат у вигляді таблеток. Це потрібно для профілактики, оскільки процес татуажу пов’язаний з безліччю поверхневих уколів, що створює схильність до загострення герпесу.

За 2 дні до процедури слід припинити приймання ліків, що знижують згортання крові (у т.ч. – аспірину). У день її проведення – не бажано вживати алкоголь, пити каву, займатися спортом.

Не слід робити перманентний макіяж під час місячних. Оптимально його планувати на середину менструального циклу.

Не відвідуйте спекотні країни протягом місяця після татуажу: прямі сонячні промені не повинні протягом цього часу впливати на оброблену ділянку шкіри. Це ж стосується й відвідування солярію.

Не плануйте на найближчий тиждень після проведення перманенту заходів, які вимагають бездоганного макіяжу: протягом цього тижня буде відбуватися загоєння ранок, і ви не зможете виглядати ідеально.

У деяких випадках, наприклад, при схильності до алергії, за кілька днів або тижнів до процедури рекомендується пробне введення барвника в якомусь непомітному місці, наприклад, за вухом.

Особливості барвників для перманентного макіяжу

Результат татуажу залежить не тільки від кваліфікації фахівця. Чималу роль відіграють також апаратура й видаткові матеріали. При перманентному макіяжі забарвлений пігмент уводиться в епідерміс спеціальним інструментом – «дермографом», апаратом, дія якого заснована на зворотно-поступальному русі голки зі швидкістю до 200 циклів на секунду. Використовувані дермографи забезпечують максимальну точність цього процесу – без бічних відхилень, що мінімалізує травматизацію тканин. Рівномірність фарбування контролюється лазером. Мікропроцесор дермографа автоматично регулює силу впливу залежно від пружності оброблюваної ділянки шкіри.

Пігменти нешкідливі для здоров’я: продукція всесвітньо відомих виробників виготовлена із природних мінеральних з’єднань і вже багаторазово протестована.

Пігменти засвоюються організмом – це значить, що вони поступово виведуться зі шкіри. Тому перманентний макіяж, хоча й називається перманентним (тобто «постійним»), насправді ж зберігається протягом тривалого час – переважно від одного до десяти років.

Кольорова палітра їх дуже широка, а враховуючи можливість змішування різних пігментів – можливості з індивідуального добору відтінків макіяжу практично нічим не обмежені.

Барвник, потрапляючи в шкіру, не розтікається й не висихає в ній, а, подібно крапельці масла, зберігається між клітинами й просвічує через верхній шар епідермісу, надаючи йому потрібного кольору. Мікроскопічні точки зливаються для людського ока в єдиний малюнок, що дозволяє створювати різні візуальні ефекти.

Як проводиться процедура татуажу?

Спочатку майстер повинен попередити вас про наявність можливих протипоказань до перманентного макіяжу. Будьте готові повідомити лікарю назви прийнятих вами ліків, наявні у вас хронічні захворювання.

Далі, ви повинні детально розповісти, що ви очікуєте від перманентного макіяжу, який результат прагнете одержати (не забудьте взяти із собою декоративну косметику, якою користуєтеся), а майстер допоможе вам визначитися з можливостями методу. Ви зможете підібрати собі вашу майбутню зовнішність – кольори, контури, спосіб нанесення. За вами вибір стилю макіяжу: він може бути «природним», з добором фарб у тон до натуральних відтінків шкіри або «декоративним» – з більш яскравими кольорами.

Фахівець може рекомендувати певні варіанти й, у більшості випадків, на його думку можна покластися, але не забувайте – саме ви вибираєте макіяж, його контури й кольори, які прагнете отримати в результаті!

Далі шкіру обробляють антисептичним розчином, і майстер малює на ній олівцем або спеціальним маркером ескіз макіяжу, який ви повинні затвердити. Якщо вас щось не влаштовує – ескіз буде виправлятися, малюватися заново стільки разів, скільки буде потрібно – доти, поки ви не будете однозначно упевнені, що він повністю відбиває ваші уявлення про ідеальний макіяж.

Перед початком сеансу в амбулаторній карті фахівець повинен вказати всі барвники, які він буде використовувати під час процедури, їх колірні індекси й номери санітарно-гігієнічних сертифікатів.

Перед проведенням перманентного макіяжу на оброблювані ділянки шкіри наноситься анестезуючий крем, або проводиться знеболювальна ін’єкція.

Коли анестезія подіє, відповідно до ескізу макіяжу, майстер уводить у шкіру дермопігментатором, схожим на велику кулькову ручку, розчини пігментів – це дуже кропітка робота, що вимагає великої акуратності, тому й займає зазвичай кілька годин.

Татуаж – це боляче?

Сучасні апарати й одноразові голки для перманентного макіяжу сконструйовані таким чином, щоб увести в шкіру фарбу через дуже акуратні проколи, не призводячи до порізів і рубцевих змін. Однак при татуажі порушення цілісності епідермісу все ж таки відбувається, причому в дуже чутливих місцях, що безумовно супроводжується больовими відчуттями. Але вони легко усуваються за допомогою сучасних знеболювальних засобів. Правильне їх застосування дозволяє проводити перманентний макіяж з мінімальним відчуттям болю. Терпіти прийдеться, тільки коли татуаж проводиться без анестезії (наприклад, коли є протипоказання).

Після процедури може виникнути невеликий набряк, особливо губ, що не спотворює обличчя, але значно збільшує їх об’єм. Брови, як правило, не набрякають. За наступні день-два набряк зникне, але контур протягом наступних 4-5 днів буде на 50 %, а на губах до 80 % яскравішим, допоки не відійде дуже ніжна верхня кірочка. Фарба, яка увібралася, буде менш яскравою, ніж відразу після процедури.

При цьому місця обробки необхідно змазувати кремом. Не рекомендується до повного загоєння наносити макіяж. Не рекомендується протягом 7-10 днів відвідувати сауну, басейн, солярій, купатися в морі. Необхідно захищати обличчя від прямих сонячних променів, не робити інших косметичних процедур. Після процедури на повіках також може виникнути набряк, який переважно зникає до вечора наступного дня.

Відразу після процедури фахівець накладає на зону впливу спеціальний крем, який має бактерицидний ефект і знімає запалення й подразнення.

Після процедури перманентного макіяжу протягом першого дня рекомендується промивати зону татуажу очищеною прохолодною водою, щоб уникнути утворення товстої кірочки. У крайньому разі, при виникненні сухості можна скористатися гігієнічною помадою. Засобами, що прискорюють регенерацію шкіри, потрібно починати користуватися із другого дня. Після цього рекомендується наносити захисний шар гігієнічної помади або сонцезахисного крему. У процесі загоєння виключається прямий вплив ультрафіолетових променів і будь-яких процедур, що розпарюють шкіру (лазня, сауна, косметичні процедури). Не можна видаляти кірочку самостійно, що може призвести до утворення невеликих шрамів. Остаточне загоєння наступає через 3-4 тижні.

Корекція перманентного макіяжу

У переважній більшості випадків після проведення перманентного макіяжу виявляється потрібна його корекція. На жаль, на 100 % вгадати, як відреагує ваш організм на введення барвних пігментів неможливо: у когось після загоєння шкіри в ній зберігається 50 % барвника, в інших – 70 %. Оскільки більшість жінок віддає перевагу «природній» яскравості перманенту – при первинній процедурі більшість фахівців орієнтується на те, що в шкірі збережеться його максимальна кількість, тобто в результаті татуаж не буде яскравішим, ніж планувалося. Якщо відтінок вийшов світлим – інтенсивність кольору буде додана при корекції.

Також під час корекції доробляються деталі, усуваються дрібні недоліки, контури доводяться до досконалості.

Навіть якщо результат після першого сеансу вас повністю влаштовує, на консультацію до майстра прийти все ж потрібно: він може побачити те, чого ви не зауважуєте, крім того, корекція дозволяє зробити перманент більш стійким, довготривалим.

Корекція проводиться не раніше ніж через один місяць після сеансу перманентного макіяжу: тільки тоді, коли кольори стали «остаточними» і, бажано, не пізніше, ніж через три місяці.

Рефреш (відновлення перманентного макіяжу)

З роками татуаж втрачає яскравість і вимагає поновлення. Така процедура може вважатися рефрешем, тільки коли контури вихідного перманенту збереглися, і в корекції переважає тільки колір. Якщо ж контури вже зникли або ви прагнете змінити їх форму – це вже повноцінний сеанс первинного татуажу.

Як часто потрібно відновлювати перманентний макіяж?

Перманент – це не татуювання й згодом його кольори не тільки бліднуть, але й зникають повністю. Коли це відбудеться? На це запитання не можна відповісти однозначно. Не все залежить від якості фарб, місця й глибини їх уведення. Велике значення має індивідуальна реакція організму, те, наскільки швидко його клітини переробляють уведений у шкіру барвник, – а це дуже індивідуально.

У цілому можна сказати, що в молодших цей процес іде швидше, ніж у старших жінок, на повіках перманент тримається у 2-4 рази довше, ніж на губах. Але навіть у людей одного віку, з татуажем в одній і тій же області, зробленим одним і тим майстром однаковими матеріалами відмінності в його стійкості дуже істотні.

Роблячи перманентний макіяж уперше, орієнтуйтеся на те, що проводити його корекцію прийдеться приблизно 1 раз на 2 роки. І тільки після декількох його відновлень ви зможете самі прогнозувати, скільки він протримається на вашому обличчі.

Корекцію перманенту найкраще проводити в того ж майстра, який його робив: тільки в нього, у вашій амбулаторній карті, є інформація про те, які пігменти він використовував раніше, їхні колірні індекси, яка техніка татуажу застосовувалася. Фахівець виконає таку ж процедуру, як і минулого разу, і перманентний макіяж знову буде радувати вас наступні кілька років.

Чи може перманентний макіяж повністю замінити декоративну косметику?

У більшості ситуацій – лише частково. З перманентом очей ваші вії будуть видаватися густішими, але не довшими: зовсім від туші відмовитися не вдасться, але, якщо ви зробили стрілки – косметичний олівець уже не знадобиться.

З перманентним макіяжем брів вам стане набагато простіше корегувати їхню форму, але колір їх не зміниться – якщо ви їх раніше фарбували, то прийдеться підфарбовувати й надалі.

Губи з перманентним макіяжем завжди будуть мати чіткий контур, не сполотніють навіть на морозі – у багатьох випадках ви обійдетеся зовсім без помади.

Але якщо ви захочете поміняти свій імідж – завжди можна скористатися помадою, яка буде гармоніювати з вашим вечірнім платтям, тінями для повік, використати для макіяжу будь-яку іншу косметику. Але при меншій її кількості й простішому застосуванні ви одержите кращий результат!

Запам’ятайте, що хоча процедура перманентного макіяжу вже достатньо широко представлена на ринку послуг косметології, допоки ще нерідкі випадки неякісного його виконання: це розмиті й розмазані лінії на повіках, неправильно виконані контури губ, різка зміна кольору брів аж до червоного або синього. Це відбувається через низький професійний рівень майстрів, адже татуаж – дуже тонка й кропітка робота.

Найскладніше й найважливіше в процедурі перманентного макіяжу – правильна техніка введення пігменту. У це поняття входить: необхідна глибина внесення пігменту, ідеальний характер ліній і рівномірність профарбовування. Основне, звичайно, – глибина проколу, яка контролюється тільки рукою майстра. Тому правильний вибір майстра, який буде виконувати перманентний макіяж, є надважливим завданням. Виконувати цю процедуру повинен кваліфікований медичний працівник з дотриманням усіх правил асептики й антисептики, з використанням спеціальної апаратури й приміщення, що відповідає вимогам процедурного кабінету.

Будьте здорові й прекрасні!

#татуаж, #перманентнийтатуаж, #татуажгуб, #уколи, #татуажочей, #перманентныйтатуаж, #татуажглаз, #татуажбровей, #татуажлица, #красивыйтатуаж

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *